Teszta:
1 ek. mez vagy cukor
15 g friss eleszto vagy 2 ek. elesztopor
215 ml langyos viz
450 gr liszt - teljeskiorlesu liszt eseten valamivel kevesebb
fel ek. so
3 ek. olaj
Ez a mennyiseg 2 nagy pizzaalaphoz eleg!
Elkeszites:
1. A lisztet egy talba halmozom, kozepen egy kis melyedesbe morzsolom az elesztot, erre radobom a mezet/cukrot es nyakon ontom a langyos vizzel. Kb. 15 percet varok.
2. Ha az eleszto rendben feljott, a tesztahoz hozzaadom a sot es az olajat es osszegyurom a masszat. Ha tapados/ragados, nemi liszt kell hozza, ha szaraz, nagyon keves viz...
3. Az osszegyurt masszat 1-1,5 oraig letakarva pihentetem.
4. Az ido letelte utan a masszat ket adagra veszem, jo vekonyra nyujtva elkeszitem az alapot, a tetejet tetszes szerint megrakom finomsagokkal:)
Tetejere tetszes szerint: paradicsompure, hagyma, fokhagyma, csirke, tonhal, sonka, articsoka, gomba, ruccola, kukorica, paradicsom, sparga, ananasz, mozarella, kecskesajt, tejfol, juhturo... csak a kepzelet szabhat hatart!
Izesites: so, bors, bazsalikom, oregano, chilli
SUTES: 220-240 fokos elomelegitett sutoben kb. 20 percig!
TIPPEK!
1. A paradicsompure legyen alul.
2. A paradicsomos alapra johet a fuszerezes, amit retegenkent megismetlek, beleertve a sozast is (bar ovatosan a soval!)
3. A hagymat a fenti retegekbe teszem.
4. A sajt a tetejere kerul, es nem a retegek koze valahol...
5. Az elkeszult pizza tetejet megcsorgatom olivaolajjal, mielott a sutobe beraknam.
6. A pizzateszta masik felet kinyujtva es felgorgetve egy sutopapirra fagyasztoba teszem egy kovetkezo alkalomra, vagy a hutoben 1-2 napig tarolom, ha tudom, hogy ezt a finomsagot hamarosan megismeteljuk!:)
No comments:
Post a Comment